Gyommentesítés

Gyommentes pázsitok a legszebbek! Azt hiszem, ezzel mindenki egyetért, de vajon mi a különbség a gyep és a pázsit között?

Talán a legjobb megfogalmazás az lenne, hogy minden olyan fűfelület pázsit, ahol maximum 2-3 fűféle van jelen, és az ettől eltérő fűféléket (főleg a veszélyesebb tarackolókat) már gyomoknak hívjuk.

Gyepnek számítanak viszont az olyan fűfelületek, amik vegyes összetételűek, de ápoltak és rendszeres gyomírtással és kaszálással karban vannak tartva.

A legszebb virágzó “gyom” – mert ebben az esetben már nem lehet pontosan megadni, melyik növény a gyom – a százszorszép (latin nevén a Bellis perennis). Abban az esetben, ha a pázsitunkba bekerül ez az apróbb növény, akkor a nyírás nem elég, mert minél élénkebben nyírjuk a területet, annál több lesz belőle, és igen rövid idő alatt kiírtja maga körül a valódi pázsitalkotó fűféléket. A meszes területek egyik jelzőnövénye, házikertekben igen gyakori. Ha nem szeretnénk, hogy pusztítson, még időben ki kell gyökerestül húzni, szépsége ellenére. Mivel igen agresszíven terjed, ezért akár a sziklakerteket és egyéb ágyásainkat is hamar károsíthatja. Természetesen abban az esetben, ha nem pázsitról, hanem gyepről beszélünk, akkor már hely illeti a szép virágos alkotónövények között. Országszerte találkozunk vele kertekben, parkokban egyaránt. Szép és üde színfoltja a talajfelszínnek.


Újabb komoly gondot okoznak az olyan karógyökerűek is, mint például a gyermekláncfű (Taraxacum officinale). Itt illik megemlítenem, hogy hasznos gyógynövén yis egyben ez a veszélyesen terjedő gyomnövény. Élén napsárga virágai ellenére szintén javasolt az írtása gyökerestül, mivel a rendszeres kaszálás ebben az esetben sen jelent megoldást. Ugyanez elmondtahtó a pásztortáskáról is (Capsella bursa-pastoris).

Elhanyagoltabb gyepfelületek tarackos gyomnövénye a tarackbúza. Nehezen írtható, a terület felásásával is igen nehezen lehet megszabadulni tőle. A legnagyobb gond akkor van, ha már a kaszálások után is egy erősen szúrósabb, kellemetlen tapintású “csomó” marad a helyén. Nemcsak kellemetlen látvány, de ráadásul túl is éli a kaszálást és idővel újra kihajt. Itt is a gyökerestül való eltávolítás az ajánlott – bár ez már igen komoly munkával járhat egy “fertőzöttebb” talajfelület esetében.

Ilyenkor a nagyobb esők után könnyebb a gyommentesítés, ezért javasolt most a gyepek és pázsitok megfelelő ápolása és gyommentesítése.

Ne feledjük! A fűfelületek is állandó ápolása szorulnak, akár a kert többi pontja! Nem elég a kaszálás, gyepszellőztetés, tápanyagutánpótlás is szükséges!

Forrás – Kertportál
Share Button

Comments are closed.

Azonnali elérhetőség
Tel:
+3620/9640537
Email:
vidamkert@gmail.com

Facebook

Google Plus

Google Plus

Follow Me on Pinterest
  • A tél egy remek időszak, hogy megtervezhesse kertje kinézetét. http://www.vidamkert.hu/hogyan-tudjuk-megvalositani-almaink-kertjet/Pinned: 30 Nov 2015
  • Számos dolgot kell tennünk a kertfenntartásért a tél beköszönte előtt. http://www.vidamkert.hu/a-legfontosabb-kerti-teendok-a-tel-bekoszontese-elott/Pinned: 18 Nov 2015
  • Közparkok, közintézmények területén is dolgozunk. http://www.vidamkert.hu/kozparkok/Pinned: 2 Oct 2015
  • A tervezéstől kezdve a kivitelezésig vállaljuk park és kert építési munkákat. http://www.vidamkert.hu/szolgaltatasaink/park-es-kertepites-tervezes/Pinned: 20 Sep 2015
  • A katica segíti a kertészt a levéltetvek elfogyasztásával. http://www.vidamkert.hu/katica-a-kertesz-segitoje/Pinned: 29 Aug 2015
  • Az automata öntözőrendszer időt takarít meg Önnek. http://www.vidamkert.hu/szolgaltatasaink/automata-ontozorendszer-kivitelezes-karbantartas/Pinned: 29 Aug 2015
  • Kertépítés - http://www.vidamkert.hu/szolgaltatasaink/park-es-kertepites-tervezes/Pinned: 7 May 2015